Thursday, March 2, 2017

Черно-бяла пейзажна фотография. Техника на дългата експонация

Идеята за този семинар възникна преди няколко години, когато написах кратка статия за списание „Фотобюлетин“. Темата най-общо визираше начина ми на снимане, който почти напълно се покрива от темата на предстоящата лекцията.
Живеем в свят изпълнен с цвят. По естествен начин гравитираме към цветната фотография, както дете към бонбони, привлечени от образи, които се възпитават у нас още с жизнеността на детските илюстрации или анимацията. Защо тогава една черно-бяла фотография, закачена на стената може да излъчва такъв финес и очарование? Отговаряйки си първо на въпроса - защо черно-бяло или дълго експониране, лесно ще стигнем и до отговорите на как, с какви средства и методи да го постигнем.
Ако някой реши, че подобна лекция ще му спести много четене, мислене или експериментиране, че ще получи готови решения и рецепти, ще трябва да го разочаровам. Ако търсите мотивация и вдъхновение от ентусиаст като вас, отправни точки към света на черно-белия пейзаж или ново изразно средство, като дългата експонация, надявам се да бъдете на правилното място.
Дата: 22 април 2017 от 10:00 до 16:00
Място на провеждане: Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив, ул. Гладстон 15, малка конферентна зала

Програма:
Пейзажът в живописта и фотографията
 Понятие за цвят. Цветови характеристики
 Експонация. Тонален диапазон. Зонова система. Хистограма.
 Композиция. Елементи. Видове.
 Тонален контраст. Текстурен контраст. Контраст в остротата.
 Начини на конвертиране от цвят към черно-бяло във Фотошоп
 Разбиране за светимост /luminosity/. Създаване на luminosity маски
 Подготовка на файла за принтиране
 Градиентни и неутрални филтри. Стативи и дистанционни спусъци
 Особености при снимането с дълги експонации
За да се запишете е необходимо да се плати таксата от 50лв. Изпратете съобщение с вашето предпочитание за плащане, необходимост от фактура и въпроси на следния линк или от бутона "контакт" горе и ще получите отговор с повече информация